اختلالات صوت در بیماران مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس(MS)

یكي از نگراني هاي جوامع امـروزي در نيمكـره شـمالي، شـيوع بالاي بيماري مالتيپل اسكلروزيس (Multiple Sclerosis) ( بیماري التهـابي مـزمن، اغلـب پيـشرونده (MS مي باشد که در این بیماری، به طور اساسي غلاف ميلين سيـستم عـصبي مركـزي مورد حمله قرار مي گیرد.

 

اختلالات صدا و گفتار در 44 تا 62 % بيماران مالتيپل اسكلروزيس مشاهده مي شود. بالا بودن فرکانس پايه ، بالا بودن آشفتگي فرکانس، و تغييرات بلندي صدا و کيفيت صدا، صدای خشن ،از جمله اختلالات شايع مربوط به صدا در بيماران مبتلا به مالتيپل اسكلروزيس است. اين اختلالات در مردان شايع تر از زنان است .

با توجه به اين که گفتار و صوت يكي از ابزارهاي برقراري ارتباط براي بيان عقائد و احساسات و عواطف مي باشد ، وجود اختلال صوت مي تواند بر کيفيت زندگی بيماران، به خصوص در زمينه برقراري ارتباط تأثير منفي داشته باشد. در تحقيقات مختلف ثابت شده است که علائم ديگر بيماران مبتلا به مالتيپل اسكلروزيس مانند؛ افسردگي، مشكلات حسي و درد، خستگي، مشكلات جنسي، همگي بر روي کيفيت زندگی پایین این بيماران، اثر منفي مي گذارد.

 

درمان دسته ای از علائم این بیماری، بر عهده آسیب شناس گفتار و زبان (گفتاردرمان) می باشد. در گفتار درمانی، تمریناتی جهت کاهش سرعت گفتار، بهبود کنترل تارهای صوتی، بهبود تنفس، بهبود حرکت فک، زبان و لب، بهبود بلع و غذا خوردن، بهبود قدرت و هماهنگی عضلات حلق، زبان، دیافراگم، نرم کام، لب ها و… انجام می شود.

جهت درمان اختلالات گفتار ،صوت و بلع، مداخلات گفتاردرمانی در MS، ضروری می باشد. متخصصان گفتاردرمانی که به طور تخصصی در درمان اختلالات صوت فعالیت دارند، در درمان اختلالات صوت در این بیماران، خدمات تخصصی ارائه می دهند. ما در کلینیک گفتاردرمانی رسا، به طور تخصصی به ارزیابی و درمان اختلالات صوت و بلع می پردازیم.

 

 

 

 

رفرنس:

  1. هدیه هاشمی، علی سعدالهی، افشین سمایی، راهب قربانی، جلال بختیاری، حدیثه قمی،بررسی رابطه بین اختلال صوت بر شاخص کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به مالتیپل اسکروزیس. نشریه کومش، 1395؛ 18(2): 302-307.

2. لاسمی اسحق، صحرائیان محمد علی، کلانترمعتمدی محمد حسین، ولائی ناصر، مرادی نوشین، لاسمی رضا. فراوانی تظاهرات دهانی – صورتی در مبتلایان به مالتیپل اسکلروزیس. مجله تحقیق در علوم دندانپزشکی ۱۳۹۰; ۸(۱):۲۰-۲۶.