آفازي میتواند به علل گوناکونی مانند سکته مغزي، جراحات مغزي و بیماری هاي دژنراتیو اتفاق بیفتد با این حال سکته مغزي از رایج ترین علل آفازي محسوب میشود و تخمین زده میشود که در حدود 20 ٪ از بیماران سکته مغزي به آفازي دچار میشوند. آفازي بعد از سكته مغزي ، معمولا ناشي از ضايعات نيمكره چپ مغز در افراد راست دست مي باشد. برتري نيمكره چپ مغز براي تكلم در بيش از ٩٠ % افراد ديده مي شود. بيشترين مناطق مغزي كه ضايعات آن منجر به بروز اختلال در تكلم مي شود نواحي مربوط به تکلم هستند و هر چقدر ضايعات مغزي از اين نواحي دورتر باشند، احتمال ايجاد اختلال تكلمي كمتر است.
بسته به محل آسیب مغزی و علائم بیمار، آفازی به انواع بروکا، ورنیکه، گلوبال، آنومیک و هدایتی تقسیم بنده می شوند.
تحقيقات انجام شده در آمريکا نشان داد که يک سوم بيماران سکته مغزی از آفازی رنج می برند و آفازی اغلب با ناتوانی قابل توجه در اين بيماران همراه است.
آفازي به سه دليل منجر به ناتواني بيشتر در اين بيماران مي شود:
١- بيمار آفازيك اختلال در درك کلام گفتاري و نوشتاري ديگران و يا اختلال در توليد کلام دارد و اين امر منجر به اختلال در انجام وظايف شغلي و اجتماعي بيمار شده و مرتبه ناتواني بالاتري را ایجاد می کند
٢ – بدليل اشكال در درك کلام ديگران و يا توليد کلام بيمار نمي تواند دستورات فيزيوتراپيست را بخوبي درك و اجرا نمايد.
٣- آفازي معمولا در ضايعات نيمكره چپ مغز ايجاد مي شود و چون اين ضايعات منجر به فلج اندام هاي سمت راست بدن مي شوند و ٩٠ % مردم نيز راست دست هستند لذا ناتواني شغلي و اجتماعي بيشتري در بيماران با آفازي مشاهده مي گردد.
افراد مبتلا به آفازی ، بسته به شدت و نوع آن، درمان متفاوتی توسط آسیب شناس گفتار و زبان دریافت می کنند. ما در کلینیک گفتاردرمانی رسا، به طور تخصصی به ارزیابی و درمان این اختلال می پردازیم.
منابع:
- قندهاری سودابه، قندهاری، کاویان. رابطه انواع آفازی و مرتبه ناتوانی در بیماران سکته مغزی. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بابل ۱۳۸۵; ۸ (۴):۴۳-۴۷ .
- قندهاری کاویان. رابطه آفازی و توپوگرافی قلمرو عروقی مغز. مجله پزشكي باليني ابن سينا ۱۳۸۳; ۱۱ (۳) :۱۲-۱۵.
- سلطانی شاهین، خاتون آبادی احمدرضا، جنابی محمدصادق، پیران امین. فراوانی آفازی ناشی از سکته مغزی در بیمارستان های تابعه دانشگاه علوم پزشکی تهران. توانبخشی نوین ۱۳۹۱; ۶ (۴) :۴۴-۴۸.